tiistai 24. huhtikuuta 2018

Mummoruutusukkien OHJE


Tässä ois nyt tämä luvattu ohje 
Toivottavasti tästä on iloa.
Mukavia sukantekohetkiä!
<3HUOM! Tämä on Pipo-otuksen oma ohje. Ethän siis myy tällä ohjeella tehtyjä sukkia, etkä kopioi ohjetta ilman lupaa mihinkään (esim. facebook-ryhmään) tai jaa sitä omanasi. Linkin tähän ohjeeseen saa tietysti jakaa! :) 

Tarvikkeet:

Virkkuukoukku 3mm, tai käsialan mukaan
Sukkapuikot 3mm, tai käsialan mukaan
Nalle-lankaa (tai muuta vastaavaa lankaa)kahta eri väriä, ohjeessa A (Nalle Taika) ja B (yksivärinen Nalle). 

Varaa lankaa sen mukaan, kuinka paljon tarvitset tavallisesti esim. raitasukkiin. (Edit 28.4.:) Koon 38 mallisukissa on käytetty jämälankoja yhteensä vähän vajaa 80g, mutta tähän vaikuttaa käsiala ja koukun/puikkojen koko, joten varaa tarpeeksi!

Huomioitavaa:

Sama ohje soveltuu sekä oikean että vasemman jalan sukkaan. Jos käsialasi on hyvin tiukka, käytä puolta numeroa tai numeroa isompaa virkkuukoukkua. Varren isoäidinneliöistä voi myös tehdä tarvittaessa isommat, mutta huomioi, että ympärysmittaan tulee n.3cm lisää, kun palat yhdistetään. Yhdistämiskohta myös joustaa. Lankoja kannattaa päätellä sitä mukaa, kun niitä tulee! Niitä voi myös virkata seuraavien kerrosten sisään.

Vahvistetun kantapään ohjetta en ole kirjoittanut auki muuten kuin käyttämieni silmukkamäärien ja kiilakavennusten osalta! Mutta kantapään voikin tehdä omien mieltymystensä mukaan.

Lyhenteet: 
kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka 
ps = piilosilmukka
p = pylväs 
pp = puolipylväs

s = silmukka
ssk
= nosta 2 s oikein neulomatta, siirrä nostetut silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen
ylivetokavennus = nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli

Virkattu varsi:

Virkkaa värillä A kaksi viiden kerroksen korkuista isoäidinneliötä. Hyvä ohje isoäidinneliön virkkaamiseen löytyy esimerkiksi *täältä*.
Yhdistä isoäidinneliöt putkiloksi seuraavalla tavalla. Aseta neliöt nurjat puolet vastakkain. Aloita virkkaaminen etummaisen neliön oikeasta kulmasta. Virkkaa kulmaan 1 ks, 1 kjs. Virkkaa sitten takimmaisen neliön kulmaan 1ks, 1kjs. Virkkaa seuraavaan etummaisen neliön silmukkaan 1ks, 1kjs, ja sama taemman neliön seuraavaan silmukkaan. Jatka tällä tavoin kunnes tulet taemman neliön vasempaan nurkkaan. Siihen tulee vain kiinteä silmukka. Katkaise lanka ja vedä silmukan läpi. Yhdistä vastakkaiset reunat samalla tavalla. 

Virkkaa seuraavaksi putkilon ylä- sekä alareunaan samalla värillä yksi kerros kiinteitä silmukoita. Aloita kerroksen virkkaus jommastakummasta palojen yhdistämiskohdasta. Yhdistämiskohtaan tulee aina kaksi kiinteää silmukkaa. Päättele langanpäät.

Tarkista tässä kohtaa, että varsi mahtuu jalkaan. ;)


Sivusta

Edestä/takaa


Ota työhön väri B. Virkkaa varren yläreunaan (valitse itse, kumpi on ylä- ja kumpi alareuna) yksi kerros kiinteitä silmukoita. Tarkista, että silmukoita on parillinen määrä (46). Tee sitten reunus virkkaamalla koko kerroksen ajan joka toiseen silmukkaan ps ja joka toiseen silmukkaan pp, p, pp. Päätä kierros neulomalla piilosilmukka, katkaise lanka, vedä silmukan läpi ja päättele langanpäät.

Virkkaa sitten varren alareunaan yksi kerros kiinteitä silmukoita värillä B. Älä katkaise lankaa!
Poimi koukun avulla alareunasta yhteensä 48 silmukkaa. Helpointa on kerätä silmukat koukulle 12 silmukan erissä ja siirtää ne aina sitä mukaa sukkapuikoille. Pari silmukkaa joutuu poimimaan silmukoiden väleistä.


Kuin lähtisit virkkaamaan kiinteää silmukkaa,
mutta otatkin vain langan koukulle.

Jokaisella puikolla on nyt 12 silmukkaa. Neulo yksi kerros oikein, ja lisää samalla jokaiselle puikolle vielä yksi silmukka. Työssä on nyt 52 silmukkaa, ja sukan varsi on valmis. Voit toki halutessasi poimia enemmän silmukoita.

Kantapää 
- tee oman maun mukaan tai mallisukkien tapaan vahvistettu kantapää, aloittaen siitä kohtaa mihin jäit. Käännä työ, nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 25 s nurin. Jätä muut silmukat odottamaan, käännä työ, ja aloita vahvennettu neulos työn oikealta puolelta.

Mallisukkien kantalapun korkeus on 28 kerrosta. Lyhennetyt kerrokset on tehty jaolla 8-10-8. Kantalapun reunoista on poimittu 15 silmukkaa, ja kantapään jälkeen työssä on siis 66 silmukkaa (20-13-13-20). Kerrosten vaihtumiskohta siirtyy sukan alle. Neulo yksi kerros oikein niin, että neulot poimitut silmukat kiertäen. Aloita sitten kiilakavennukset.

Kiilakavennukset:

Mallisukissa kiilakavennukset on tehty sukan pohjaan. Kavennukset tehdään joka toinen kerros, ja joka toinen kerros neulotaan kaikki oikein.

1. kerros: 1. puikolla neulo 5 s oikein, 2 s oikein yhteen, loput oikein 2.-3. puikolla kaikki oikein 4. puikolla neulo 13 s oikein, tee ylivetokavennus tai ssk, loput oikein 

3. kerros: 1. puikolla neulo 4 s oikein, neulo 2 s yhteen, loput oikein 2.-3. puikolla kaikki oikein 4. puikolla neulo 13 s oikein, tee ylivetokavennus tai ssk, loput oikein

5. kerros: 1. puikolla neulo 3 s oikein, kavenna, jne...

Jatka tähän tapaan, kunnes 1. ja 4. puikolla on jäljellä 14 silmukkaa. Sukka neulotaan loppuun silmukkajaolla 14-13-13-14.


Sukan pohja

Sivusta


Kun olet tehnyt kavennukset loppuun, neulo vielä yksi kerros oikein värillä B, ja aloita sitten halutessasi raidoitukset värillä A. Mallisukissa on tehty kolmen kerroksen korkuisia raitoja.

Neulo raitoja, kunnes pikkuvarvas peittyy. Aloita sitten kärkikavennukset. Mallisukissa on leveä nauhakavennus. Kavennukset tehdään joka toinen kerros, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 10s. Siitä eteenpäin joka kerros.

Huomaa, että ensimmäisellä kavennuskerroksella kavennetaan vain 1. ja 4. puikolla!

Kärkikavennukset:

1. ja 3. puikolla neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 silmukkaa. Neulo 2 oikein yhteen, 1 oikein.

2. ja 4. puikolla neulo 1 oikein, tee ylivetokavennus tai ssk, neulo loput oikein.

Kun jäljellä on yhteensä 8 s, katkaise lanka, ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi.

Päättele jäljelle jääneet langanpäät, höyrytä sukat kevyesti, ja sujauta sukat jalkaan. ;)


Huh. Tuleeko näillä ohjeilla valmista?
(Vaihekuvissa apuna käyttämäni sukat ovat vielä kesken,
alkuperäiset ovat jo vaihtaneet omistajaa.)
Palautetta ohjeesta otan mielelläni vastaan!
Ois ihan huippua nähdä näitä sukkia teidän 
versioina ja muunnelmina.
;)

Jos ohjeessa on jotain epäselvää, kysy rohkeasti
joko kommenteissa, sähköpostilla tai 
vaikkapa blogin *facebook-sivun* kautta.

Iloa sukantekoon!
<3

Ps. Ohje on nyt linkitetty myös
*ravelryyn*!

20 kommenttia:

 1. Vaikuttaa selkeiltä ohjeilta. Nämä ovat ihan super ihanat!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos! <3 Oon itekki vielä vähän yllättyny, että kuinka kiva lopputuloksesta tulikaan. Toivon, että ohjeesta on hyötyä, ja että pääsen näkemään erilaisia variaatioita. Itelläki vielä useammat työn alla. :D

   Poista
 2. Nämä on kyllä niin huippusuloiset sukat! Voi kun osaisi itsekkin tuollaisia loihtia:) Mukavaa päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. Kiitos samoin! <3 Ei sitä koskaan tiedä, jos sukantekokärpänen joskus puraisee. ;)

   Poista
 3. Ihanat sukat! Nämä tilaan äidiltäni, sillä omat taidot eivät riitä moiseen. Nyt selviydyn suorasta perusmallista opeteltuani kantapään teon vastikään....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hih, ei perusmallista kovin pitkä matka näihinkään ole. ;) Mutta kiva jos saat tilattua mieleiset!

   Poista
 4. Selkeältä vaikuttava ohje. Kantapää on erilainen mitä itse käytän. Pitää kokeilla tuollaista. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin on kuvat, mihin verrata että miltä näyttää. ;) Kiva jos kokeilet tehdä nämä!

   Poista
 5. Kauniit ja kekseliäät sukat! Kadehdin ihmisten kykyä keksiä itse malleja ja ohjeita... Hienoa että laitoit myös Ravelryyn, toivotaan suurta suosiota ohjeellesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Niin miekin - tai sanotaanko mieluummin ihailen. :D Itse aika harvoin loppujen lopuksi saan näitä kuningasideoita - saati että jaksaisin saattaa ideat johonkin kirjoitettuun muotoon. Mutta näiden sukkien idea on niin simppeli, että uskalsin lähteä sitä jakamaan. :) Ravelryssa tuli jo kyselyä, saako ohjetta englanniksi... Jouduin kyllä vastaamaan, että ei saa. Ei ihan riitä taidot tai ainakaan viitseliäisyys kääntämiseen. Mutta kiva tietää, että kiinnostusta on! :) Mahtavaa, jos ohjeesta/mallista saa iloa ja inspistä.

   Poista
 6. On nämä niin kivan näköiset, että tekis mieli kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 7. Kokilen heti, kun saan edelliset tehtyä. Kiitos ohjeesta.

  VastaaPoista
 8. Mahtava ohje, mutta taidan tyytyä vain nilkan - tai ranne lämmittimien tekoon, koska en ed. osaa tehdä itse jalkaosaa.. onkohan olemassa jotain putkisukka-mallia??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva jos tykkäät. Voithan sie kokeilla myös etsiä virkatun sukan tai jonkin tossun ohjeen, ja virkata teräosan. :) Putkisukkamallejakin on, mutta ne ei kauhian hyvin jalkaan yleensä istu.

   Poista
 9. Täytyy vinkata tämä ohje äidilleni, joka on sukkamestari. On niin kivan näköiset!

  VastaaPoista
 10. Kiitos ohjeesta! Ihanat sukat tuli :).

  VastaaPoista

Penni ajatuksistasi! (: