keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Kotikutoista lihapiirakkaa

Rapeaa voitaikinaa ja herkullista täytettä. Rahkavoitaikinaan tehty lihariisipiirakka on  lohturuokaa parhaimmillaan. Nam! Vaikka valmistus vie pari tuntia, lupaan sen olevan työn arvoista. Itse teen tätä aina ison pellillisen, sillä  kun kerran tehdään jotain suuritöisempää, niin tehdään sitä oikein kunnolla. Lisäksi piirakka on helppo pakastaa paloina ja lämmittää tarpeen tullen myöhemminkin.


Olen tehnyt tällä ohjeella piirakkaa useamman kerran ja se onnistuu niin gluteenittomista jauhoista tehtynä kuin tavallisillakin. Tosin makuraatini on tykästynyt erityisesti gluteenittomaan versioon, sillä se maistuu kuulemma mehukkaammalta... Kokeilkaa ja kertokaa oma mielipiteenne!

Lihariisipiirakka (yksi pellillinen)

Rahkavoitaikina:

500 g huoneenlämpöistä voita
500 g rahkaa
8-9 dl jauhoja (gluteeniton jauhoseos tai tavallinen vehnäjauho)
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 muna voiteluun

Täyte:

200 g jauhelihaa
5 dl riisiä
suolaa
pippuria
kuivattua oreganoa, basilikaa ja rosmariinia
3 dl juustoraastetta
(täytettä voi tvistata vaikka lisäämällä fetaa, aurinkokuivattua tomaattia ja oliiveja)

1. Sekoita keskenään huoneenlämpöinen voi ja rahka. Lisää joukkoon jauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe pienissä erissä. Taikinan tulisi irrota kulhon reunoilta. Laita kylmään siksi aikaa, kun valmistat täytteen. (gluteenitonta taikinaa on erityisesti helpompi kaulia myohemmin, jos on ollut pidempään viileässä)

2. Keitä riisi (7 desiä vettä+3 desiä valkoista riisiä, määrät riippuvat siitä mitä riisiä käytät!). Paista jauheliha ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita keskenään riisi, jauheliha, kuivat mausteet sekä juustoraaste. 

3. Ota taikina kylmästä ja jaa se kahteen osaan. Kauli pohja toisesta osasta leivinpaperin päällä pellinkokoiseksi ja -malliseksi ja siirrä pellille.. Käytä vähän syvempää peltiä niin piirakan reunoista tulee korkeammat. Lisää täyte pellille ja kauli kansi piirakalle. Itse olen tehnyt niin, että kaulin kannen leivinpaperin päällä, kumoan sitten piirakan päälle ja siistin reunat veitsellä. (näin erityisesti gluteenittoman taikinan kanssa helpompaa)

4. Painele piirakan pintaan haarukalla reikiä ja voitele pinta munalla. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 minuuttia. 

Ja valmista on. Tarjoile salaatin kanssa ja pursota vaikka vahvaa sinappia päälle!